Hospitens program

Kedves ÁJK-s Első- és Másodévesek!

Mindenekelőtt kedves Elsőéves, engedd meg nekünk, hogy az ELTE ÁJK Felvételi  Előkészítő Bizottsága nevében gratuláljunk neked a sikeres felvételihez. Azt szokták mondani, hogy mindennek megvan a helye és az ideje, ez pedig az egyetem. Reméljük a következő éveket te is tartalmasan töltöd majd az egyetem falain belül és azokon kívül. Hogy miért írunk most neked? Egyszerű. A tartalmas időtöltéshez mi megadjuk a lehetőséget.

Mi a FEB?

A szocreál név mögött egy 1968 óta működő hallgatói szervezet rejlik, amely 52 éve készít fel irodalomból és történelemből érettségizni vágyó tanulókat. Szervezetünk szép múltra tekint vissza: tagja volt egyetemista korában az ÁJK számos oktatója, hogy csak egy példát említsünk, Dr. Mezey Barna is, az ELTE rektora. A felkészítés specialitását az ÁJK-s hallgatókból álló oktatók által tartott oldott, baráti hangulatú szemináriumok adják.

Mitől olyan különleges a FEB?

Célunk alapvetően nem különbözik a többi hallgató szervezet törekvésétől: szeretnénk, ha képességeidet nálunk bontakoztatnád ki. Mégis, mi az ösztönző, amely miatt ajánlott a voksod e közösség mellett letenni? A szavakban kifejezhetetlen, de valamennyi febes által képviselt „FEB-esszencián” kívül két dologban ragadható meg.

Először is, a szakmai oldal:

A szemináriumvezető legfőbb feladata heti egyszer három órában okítani a saját csoportját az irodalom vagy a történelem rejtelmeire. Ez a febes lét legnagyobb ajándéka: 180 perc, amikor kiállsz a katedrára és tanítasz. Emellett a rendkívül intenzív, tanítványt és tanárt egyaránt próbára tevő Tavaszi Tábor adja a FEB fő profilját. A febes foglalkozások olyan kölcsönös, oda- vissza kapcsolatot eredményeznek tanár- diák között, amelyből mindkét oldal csak profitálni tud. Ez egy klasszikus win-win szituáció. Tanárként rengeteg olyan készséget elsajátíthatsz, melyet sehol máshol nem fogsz tudni: kezdve az előadói készségek, a fogalmazásmód, az egyedi stílus meglelésétől a napokig tartó, „megállás nélküli” tanításhoz szükséges fizikum megszerzéséig. Néhány megtartott óra után a lámpalázat hírből sem fogod ismerni, bátran tudsz majd stand-upolni ismeretlen emberek előtt is. Az évek során olyan előadói készségekre tehetsz szert, amelyek megszerzésére az egyetemi képzésben és vizsgarendszerben nincs lehetőség. Természetesen sokat segíthet egy egészséges mértékű szereplési vágy, de ha visszahúzódóbb vagy, az sem jelent hátrányt. A tanítás elsősorban nem rólunk, hanem a tanítványainkról szól.

Másodsorban, a közösségi oldal:

A FEB egy nagyon szoros köteléket, sokrétű kapcsolati hálót jelent: megismerheted a következő érettségiző generációt, évfolyamtársaidat, felsőbb éves febeseket, és a FEB egykori tanárait, akik ma már dolgozó emberek, mégis napi kapcsolatban vannak velünk. Az évek során sokunknak második otthonává válik a FEB iroda, amely valódi felüdülést nyújt az egyetemi kötelezettségek mellett. Előadások között/helyett; vizsgák előtt/után, mindig biztos pont az életünkben. Számtalan közös febes programunk a lehető legjobb ellenszere az egyetemi káosznak és elmagányosodásnak. A társaság 50 év alatt kialakult hagyományaival, sajátos szeánszaival, őrült tivornyáival, végtelen kitartásával bizonyítja, hogy ez a „család” semmihez sem fogható, semmire le nem cserélhető, „high end” élmény lehet számodra is.

Ha tehát az ELTE ÁJK első- vagy másodéves jogász vagy politológus hallgatója vagy, légy bátor, tedd próbára magad, jelentkezz hozzánk hospitensnek! A tagfelvétellel kapcsolatos további információért keresd a Febeseket, vagy írj e-mailt az elteajkfeb@gmail.com címre! Csatlakozz minél előbb, ne maradj le őszi programjainkról se!

Pintyőke wants you for FEB!